Enkontakto Jan van Koert

geweldloze communicatie

Vrede tussen mannen en vrouwen

Hoezo? Is er dan oorlog tussen hen?
Vele jaren geleden was ik actief lid van Earthstewards Network en ik ontkom er niet aan te beseffen dat veel, zo niet heel veel, van wat ik in de loop der jaren heb geleerd en gedaan afkomstig is uit die verbintenis. Daar zijn wortels heeft gevonden.

Om te beginnen werd ik binnen dit netwerk opgeleid tot facilitator in “Essential Peacemaking Women and Men”. En ik herinner mij nog hoe ik gedreven, vaak samen met Anneke Adama, de workshops heb gegeven aan de combinatie van mannen en vrouwen.

En ja, het is dan wel geen oorlog tussen de seksen, er is wel een groot verschil in hoe het dialoog-gedrag van betrokkenen op elkaar uitwerkt en waar beiden meer dan eens niet uit een gesprek krijgen wat ze nodig hebben. Hetgeen tot onmacht en gedoe kan leiden. En dan heb ik het nog niet over ruzie.

Met onder andere die kennis en ervaring heb ik meermaals een bijdrage kunnen leveren binnen gemengde teams. Want het hoe elkaar horen blijkt cruciaal voor de samenwerking en dus effectiviteit van een gemengde groep.

Let wel, teams die alleen bestaan uit vrouwen of alleen mannen ontkomen niet aan eenzelfde problematiek. Hij is alleen anders.

Vanuit het Earthstewards Network ging ik in 1998 naar een internationaal congres in Noord- Ierland.
Thema: Vrede.

We zouden daar onder andere gesprekken voeren met katholieke en protestantse jongeren uit, de omgeving van, Belfast. Alhoewel ik die ontmoetingen nog fris en helder op mijn netvlies heb staan, was de grootste impact toch wel mijn ‘ontdekking’ van het gedachtegoed van Marshall Rosenberg: Geweldloze Communicatie. Aangeboden als pre-workshop voor aanvang van het congres.

Het bleek het begin te zijn van een geheel nieuwe weg in mijn leven die in 1999 leidde tot benoeming tot gecertificeerd trainer in datzelfde gedachtegoed. Marshall zelf maakte het bekend aan het einde van een International Intensive Training (IIT) in Zwitserland.

Nog steeds ben ik de oudste, in leeftijd en in anciënniteit, onder de gecertificeerde trainers en heb vele van mijn huidige collega’s daartoe opgeleid.

Tegenwoordig ben ik hoofdzakelijk gefocust op het begeleiden van teams, van directieniveau tot werkvloer. Daarnaast gebruik ik dit materiaal, tezamen met mijn ervaring in Essential Peacemaking Women and Man, in het faciliteren van oplossingen bij conflicten binnen al dan niet intieme relaties.

Waarover later meer………

Deel dit bericht:

Logo Enkontakto Northwell font