Enkontakto Jan van Koert

Polariteit

Polariteit en polarisatie

Gisteravond had ik een lang gesprek met Paula van Diemen, o.a. over hoe Geweldloze Communicatie zou kunnen bijdragen aan het verminderen van polarisatie. We zochten samen naar de tegenstelling van dat woord en kwamen daar niet zo snel uit.

Vanochtend ben ik gaan zoeken op internet en kwam terecht op de website van de Anna Terruwe Stichting. Daar stond onderstaande tekst:

Quote:

Als je een ander bevestigt, ontstaat er vrijwel altijd wederkerigheid. Doordat je bereid bent vriendelijke te kijken, wordt jouw vriendelijkheid zichtbaar voor de ander. Als die dat opmerkt en teruggeeft, is er polariteit, zo noemde Anna Terruwe dat: er komt energie vrij in het heen en weer dat mensen elkaar gunnen. Er is een eenheid, ook al zijn er verschillende polen.

Het tegenovergestelde van polariteit is polarisatie. Dan zijn er wel polen, maar is er geen eenheid. En het kan wel knetteren, maar er komt geen energie vrij, in ieder geval niet ten leven. Polarisatie zorgt vaak voor strijd, waarbij de een wil winnen van de ander.

Ga je het contact met een ander aan omdat je iets van hem of haar gedaan wilt krijgen? Omdat je wilt beheersen, kneden, sturen? Of durf je je wil om te managen los te laten? Omdat je erop vertrouwt dat er iets goeds tevoorschijn komt als jij met liefde durft te kijken?

Ons onderwijs en onze samenleving kennen veel polarisatie. Misschien is dat ook wel omdat we onze kinderen en jonge mensen opleiden om te fixen en te managen. Ze moeten problemen opsporen, analyseren en oplossen. Dat is iets heel anders dan leren het goede te zien in een ander, en dat te bevestigen.

Ga je de strijd aan in jouw leven en werken? Wil je onder controle houden wat er gebeurt? Of durf je een van de polen te zijn, in je ontmoetingen met anderen?

Unquote.

Het viel mij op hoezeer deze tekst ook de uitgangspunten van Geweldloze Communicatie ondersteunt.

Zoals Marshall Rosenberg zei: “Wat leeft er in mij, wat leeft er jou en wat kan ik doen om het leven mooier te maken”.

Tegenover polariseren staat dus polariteit. En binnen polariteit uitwisselen wat er in ons beiden leeft geeft helderheid, begrip en echt contact. Verbinding op basis van empathie, inlevingsvermogen, dat in tegenspraak met wat er vaak wordt gezegd gewoon leerbaar is. Ik heb het in mijn meer dan 20 jarige ervaring op dit vlak zo vaak zien gebeuren.

Dankjewel Anna Terruwe en dankjewel Marshall Rosenberg

Deel dit bericht:

Logo Enkontakto Northwell font