Enkontakto Jan van Koert

training binnen organisaties

Training Empathisch Leiderschap

Training Empathisch Leiderschap in organisaties

Welke organisatie is er niet op de een of andere manier in beweging? En is de organisatie nog in contact met het ‘vertrekpunt’ van ooit? Kan de organisatie gezien worden als een levend systeem? Welk principe in de organisatie is leidend? En als er meer dan een is, hoe ziet dan de prioriteitsvolgorde eruit? En naast deze systemische benadering ontwikkelde Marie Myashiro, een organisatieadviseur uit de U.S.A., een overzicht van zes universele organisatiebehoeften, t.w.:

1- Identiteit
2- Levensverrijkende doelstelling
3- Richting
4- Structuur
5- Energie
6- Expressie

Hoe zijn deze in jouw organisatie ingevuld?

Empathie

In haar boek: “de Empathie factor” staan daarnaast onder andere de volgende statements:

“Het merendeel van de interpersoonlijke conflicten binnen organisaties komt niet voor uit problemen tussen mensen doch uit problemen die inherent zijn aan het systeem.”

En…

“Empathie is een van de belangrijkste vaardigheden die we kunnen aanleren om succes te bereiken, voor teams en op de werkvloer in het algemeen.”

Kijken naar, en werken aan, het systeem en tegelijkertijd inbrengen en inzetten van empathie, dragen bij aan soepel lopende organisaties.

Daarbij kan het de werksfeer ten goede komen als managers aanleren hoe zij conflicten in harmonie om kunnen zetten c.q. zoveel mogelijk kunnen voorkomen.

De inhoud

leiderschapstraining

Empathisch leiderschapstrainingen worden op maat gemaakt in afstemming met de opdrachtgever. De inhoud daarvan zal daardoor specifiek gericht zijn op de vigerende problematiek in de organisatie.
Spelen er conflicten, dan zal groepsbemiddeling daar zeker een onderdeel van uitmaken en daarnaast zal er ruimte en aandacht worden geschonken aan de rol van het betrokken management en / of de betreffende leidinggevende. 

Situaties

Komen één van onderstaande situaties u bekend voor? :

  • Een plus een = 1,5
  • Medewerkers remmen elkaar af in plaats van dat ze elkaar stimuleren.
  • Een medewerker is ‘de pik-kip’ en het verandert maar niet.
  • Het rendement kan hoger en we weten niet hoe.
  • De sfeer op de afdeling is om te snijden.
  • Een leidinggevende wordt niet geaccepteerd.
  • Medezeggenschapsraad of OR functioneert niet als zou kunnen.
  • Management ligt regelmatig met elkaar in de clinch

………Hoe ziet jouw organisatieprobleem eruit?

leiderschaps training

“Listen with ears of tolerance!
See through the eyes of compassion!
Speak with the language of love!”
~ Rumi

“Bovenstaande is onder meer gebaseerd op Non-duale filosofie en westerse psychologie, Geweldloze Communicatie, NLP, Het Wiel van Leiderschap en Vitaliteitscoaching. Al naar gelang wat aan de orde is. Waar het in principe verder op neerkomt is dat je gaat leren om te kunnen zijn met wat is en vanuit zelfcompassie kunt kijken naar wie je echt bent.”

Kennismaken?

Aan een traject gaat een vrijblijvend kennismakingsgesprek vooraf. Groepsessies omvatten normaliter iedere keer minimaal een dagdeel. Individuele sessies bestaan uit gesprekken van 1 uur tot maximaal 90 minuten. Na het 3e gesprek vindt een evaluatie plaats. De sessies vinden plaats op een in overleg te bepalen plaats of per skype, zoom of face-time. Bel me gerust op voor een oriënterend gesprek en maak kort kennis met de mogelijkheden die zich dan ontvouwen.

Logo Enkontakto Northwell font