Enkontakto Jan van Koert

ouder kind problematiek

De allereerste I.I.T., Oost-Duitsland

Met als thema’s: Het uitbreken van de 2e Wereldoorlog in Polen (80 jaar geleden), De val van de Berlijnse muur (30 jaar geleden), Het kolonelsbewind in Griekenland (45 jaar geleden) was deze IIT bedoeld om aandacht te schenken aan de impact van oorlog en bezetting. Om de wonden van de oorlogen ook in 2e en 3e generaties te helpen helen.

Met vier “lead trainers”, uit Nederland (Jan van Koert), West Duitsland (Irmtraud Kauschat), Oost Duitsland (Annett Zupke) en Griekenland (Giorgos Tsitsirigos), vijf vertalers en een aantal extra certified NVC trainers in ondersteunende rollen, waaronder Sonja van der Meulen, ging dit evenement in het Schieferpark in Lehesten van start. Ik was me er niet zo bewust van wat Schiefer betekent in het Duits, ik dacht initieel zeker een meneer of mevrouw Schiefer wiens naam aan het park gegeven is doch het bleek anders. Schiefer staat voor leisteen en het ging om een oude leisteengroeve die sinds 1999 niet meer in gebruik is. Met een historie die teruggaat naar de 14e eeuw. Een landschappelijk gezien prachtig gebied met centraal een meer dat op natuurlijke wijze is ontstaan in het diep uitgegraven leisteen. En leegstaande gebouwen die me aan de verlaten mijnstreek in Zuid Limburg deden denken.

De deelnemers kwamen van alle 5 continenten en met een 16-tal nationaliteiten. Hieronder Oekraïne, Rusland, Finland, Estland, Polen, India, Australië, Noord Ierland, USA,……..Nederland 🙂

En deze bonte verzameling van culturen maakte het extra intensief en kwetsbaar. Wat in de ene cultuur wel gezegd kan worden past soms niet in een andere cultuur, hetgeen om veel inlevingsvermogen en voorzichtigheid vroeg van de vier trainers. Bijvoorbeeld daar waar de Indiase deelneemster empathie kreeg, ging een Finse vol in emotie omdat voor haar persoonlijke empathie niet zou passen in dat moment.

Het bleek voor ons als trainers tevens uitdagend om te gaan met de, meer dan eens nog verborgen, trauma’s die in de individuele deelnemers nog levend waren en die getriggerd konden worden en dus ook getriggerd werden.

Het aantal diep ontroerende momenten was ook legio en het aantal leermomenten ontelbaar. Voor de deelnemers en voor mij als mens in de rol van trainer.

En met grote dankbaarheid kijk ik ook terug op de vergevingsworkshop die ik voor een fiks aantal deelnemers heb kunnen faciliteren. Met dank aan Willem Glaudemans die mij daartoe had opgeleid.

Thor, onze Labrador van bijna 9 maanden, was ook mee een droeg zeker bij aan een speciale energie die dieren nu eenmaal inbrengen. Een aanrader voor soortgelijke evenementen.

Ik weet nu nog beter dan ooit waar het woord ‘Intensive’ voor staat bij een I I T en met een grote mate van geluk en dankbaarheid zal ik me deze 9 dagen herinneren. 80 mensen die na deze 9 dagen als vrienden in verbinding uit elkaar gingen.

Jan van Koert

deel dit bericht:

Logo Enkontakto Northwell font