Enkontakto Jan van Koert

rust

Angst, schuld, schaamte en vergeving

In gesprek met Willem Glaudemans en Jan van Koert

Je schuldig voelen over iets dat je gedaan hebt wat ontzettend ‘fout’ was. De gedachte ‘wat zullen anderen wel niet van mij denken?’. Angst voor oordelen, om beoordeeld of veroordeeld te worden. Angst om jezelf te kunnen zijn. Deze voorbeelden geven ineens betekenis aan de woorden angst, schuld en schaamte. Woorden die voor mij in eerste instantie ver weg leken.

Op een druilerige donderdagochtend heb ik een uur ingepland voor een interview met Willem Glaudemans en Jan van Koert. Een online interview via Skype. De dictafoon ligt klaar en ik maak een beeldopname van het interview om volledige aandacht te kunnen hebben en mij niet druk te hoeven maken over het zorgvuldig noteren van de gebruikte woorden. Tot zover alles ‘goed’. Tot ik besloot om mijn oortjes in te doen en zo het interview in te gaan. Een heerlijk uur en een boeiend gesprek over een zo op het het eerste gezicht ‘zwaar’ onderwerp. Als ik de opname later terugkijk en luister hoor ik alleen mezelf. Veel lachend en af en toe diep zuchtend door de lichtheid, humor en warmte van het gesprek.
‘Wat heb ik gedaan!!! Zo stom!’

Door de oortjes kwam het geluid niet uit de computer en heeft mijn dictafoon niks opgenomen. Hoe ga ik hier nu een mooi verhaal van maken, ik heb alleen maar een paar notities. Een gevoel van schaamte dreigt me te overspoelen en ik herken het meteen. Een naar gevoel. Een uur lang heb ik gesproken met twee experts op onder andere de gebieden van Vergeving en Verbindend Communiceren. Over je laten leiden door liefde in plaats van angst. Ik zucht diep. Ik kies ervoor om er het beste van te maken en te vertrouwen op mijn geheugen die de kern zal hebben opgeslagen. Dan maar geen citaten. Het nare gevoel zakt wat weg. Opluchting. Dat voelt beter. Wat fijn dat ik me bewust ben van de keus die ik heb, besef ik me. Ik begin meteen aan het uitwerken.

Bron van veel ellende
Angst, schuld en schaamte vormen de bron van veel ellende. Het zijn emoties die ons zelfbeeld zodanig kunnen beïnvloeden dat we ons minder vrij, vrolijk en energiek voelen. Ze kunnen ons zelfs letterlijk ziek maken.
Het is de ‘onheilige 3-eenheid’ van wat er zich in ons hoofd afspeelt. Gedachtes. Onze gedachtes die deze grootheden telkens weer voeden. ’Zie je wel.’. ‘Wat stom van mezelf.’ ’Ik heb het weer verknald.’ ’Wat zullen ze wel niet denken.’
Het zijn de verhalen die we over onszelf vertellen, soms getriggered door gebeurtenissen of ervaringen met anderen. Conditioneringen vanuit onze kindheid. Herinneringen aan onze ouders.
Begrijpen is niet nodig
Om je te bevrijden van angst, schuld en schaamte is het niet nodig om ze te begrijpen. Je hoeft ze niet te analyseren en het is ook niet belangrijk te weten wat of wie ze getriggered heeft. Het verleden is wat het is. Het verleden kun je niet veranderen. Het is prima als het duidelijk voor je is waar ze vandaan komen, maar om je van ze te kunnen bevrijden is dat niet nodig. Dat is een beslissing, een keuze uit liefde voor jezelf.

In plaats van begrijpen en analyseren gaat het juist om bewustzijn. Je bewust worden van de gedachtes die je hebt. Die gedachtes, hoe negatief ze ook zijn, brengen je namelijk iets heel positiefs! Ze geven je inzicht in de diepe onvervulde kernbehoeften die geraakt zijn. Of met andere woorden; je gedachtes geven je inzicht in wat het is waar jij ten diepste naar verlangt en wat je nodig hebt!
Liefde in plaats van angst
Dat is waar dag één in de tweedaagse over gaat; inzicht in de diepe onvervulde kernbehoeften en uitzicht in bevrijdende strategieën die je leven verrijken. Als je weet wat je nodig hebt (herkennen en erkennen), dan kun je daar naar handelen (strategieën). Dan kun je ervoor kiezen om niet datgene te doen waardoor je nog verder in de put raakt (je laten leiden door angst / gedachtes), maar juist om datgene te doen waarmee je invulling geeft aan jouw diepste verlangen (je laten leiden vanuit liefde voor jezelf). Het verleden speelt helemaal geen rol meer!
Jij hebt de keus, nu vandaag, om te handelen vanuit angst (je gedachtes) of vanuit liefde (wie je ten diepste bent).
Vergeving als sleutel om jezelf te kunnen zijn
Vergeving is een of misschien wel het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven. Het is een innerlijk proces waar je niemand voor nodig hebt. Je gaat niet ‘iemand vergeven’.
Vergeving is de bereidheid om het verleden (zojuist, gisteren, vroeger) te laten zijn voor wat het is. Vergeving is de bereidheid om te zijn wie je ten diepste bent. Uit liefde.
Jezelf te kunnen zijn, bevrijd van angst, schuld en schaamte.
Willem Glaudemans begeleidt je in dit vergevingsproces. Een ogenschijnlijk eenvoudig proces, dat je daarna ook prima zelf kunt doen.
Deze twee dagen en dit proces van vergeving kunnen je kijk op jezelf en op de wereld veranderen!
Twee dagen vol verbinding, humor en ontroering.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email