Enkontakto Jan van Koert

Groepstraining

Angst, schuld en schaamte en vergeving.

2 en 3 oktober 2021

Over jezelf bevrijden van angst, schuld en schaamte en daarna vrij worden door vergeving.

Angstloos leven is heel natuurlijk wanneer je je gedachten hebt onderzocht.”
Byron Katie-

Vergeven is het loslaten van alle hoop op een beter verleden
-Willem Glaudemans-

 Waar komt het toch vandaan, die angst om iets fout te doen? Dat we ons schuldig voelen en/of ons schamen?

Primair heeft het o.a. te maken met de aanname dat we, wat we ook doen, het ‘goed’ of ‘fout’ noemen. Omdat het niet mag of niet hoort of….vul maar in.

Als we het goed doen hebben we en beloning verdiend en als we het fout gedaan hebben, past er straf. In welke vorm dan ook.

rust

 Dus ook straf in de zin van jezelf iets kwalijk nemen en jezelf veroordelen. De schrijver Alfie Kohn schreef daar onder meer ooit de boeken over met de titels: “Punished by rewards”. Gestraft door beloning, en “Unconditional Parenting “. Ouderschap zonder condities.

Marshall Rosenberg, de grondlegger van het gedachtegoed Geweldloze Communicatie definieerde Angst, Schuld en Schaamte als de drie pijlers van geweld. Geweld naar anderen en/of geweld naar onszelf. Ons daarvan bewust worden en blijven, ondersteunt direct alle pogingen om de kwaliteit van jouw leven op te krikken.

Deel deze training op:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De oplossing

We gaan één dag aan de slag met deze drie ‘spoken’, die jouw leven kunnen verzuren en geven handvatten voor inzichten en/of oplossingen die je extra energie en plezier geven.

De tweede dag krijg je van Willem Glaudemans praktische handvatten om te vergeven. Jezelf, voor alles dat je ‘fout’ gedaan hebt of wat je ongewild anderen hebt aangedaan zonder opzet. En niet te vergeten de anderen die jou iets aangedaan hebben. Je ouders bijvoorbeeld of andere familieleden, collegae, ambtenaren, ex-en en noem maar op.

Nee, je hoeft ze niet allemaal op die ene dag te vergeven. Je leert en oefent het proces van vergeven en dat neem je voor de rest van je leven mee naar huis. Veel oefenen en doen dus.

Willem Glaudemans heeft in zijn leven vele boeken geschreven, waaronder twee over vergeving. Zijn leidraad daarin is “Een Cursus in Wonderen’ waarvan hij medevertaler is geweest. Daarnaast heeft hij onder andere het Talentenspel ontwikkeld. Een coachtool dat inmiddels in binnen- en buitenland  via door hem opgeleide talentencoaches met geïnteresseerden wordt gespeeld.

Locatie en kosten

  • Plaats: Doorn

  • Data: 2 en 3 oktober 2021

  • Faciliteiten: Inclusief uitgebreide en gezonde lunch, koffie en thee, water en versnaperingen. Voor evt. overnachten zijn wij graag behulpzaam met een overzichtje van vertrouwde adressen

  • Investering:  € 390,- per persoon. incl BTW. Afstemming over wat financieel haalbaar is welkom.

  • Facilitators: Jan van Koert en Willem Glaudemans

  • Vooropleiding: Om met deze twee dagen mee te doen, vragen wij minimaal vier dagen vooropleiding in Geweldloos Communiceren. Heb je een andere en vergelijkbare vooropleiding? Neem dan gerust contact met ons op.

  • Bekijk onze annuleringsregeling in de algemene voorwaarden.

     

Angst, schuld, schaamte en vergeving

rust

Angst, schuld, schaamte en vergeving

In gesprek met Willem Glaudemans en Jan van Koert

Je schuldig voelen over iets dat je gedaan hebt wat ontzettend ‘fout’ was. De gedachte ‘wat zullen anderen wel niet van mij denken?’. Angst voor oordelen, om beoordeeld of veroordeeld te worden. Angst om jezelf te kunnen zijn. Deze voorbeelden geven ineens betekenis aan de woorden angst, schuld en schaamte. Woorden die voor mij in eerste instantie ver weg leken.

Op een druilerige donderdagochtend heb ik een uur ingepland voor een interview met Willem Glaudemans en Jan van Koert. Een online interview via Skype. De dictafoon ligt klaar en ik maak een beeldopname van het interview om volledige aandacht te kunnen hebben en mij niet druk te hoeven maken over het zorgvuldig noteren van de gebruikte woorden. Tot zover alles ‘goed’. Tot ik besloot om mijn oortjes in te doen en zo het interview in te gaan. Een heerlijk uur en een boeiend gesprek over een zo op het het eerste gezicht ‘zwaar’ onderwerp. Als ik de opname later terugkijk en luister hoor ik alleen mezelf. Veel lachend en af en toe diep zuchtend door de lichtheid, humor en warmte van het gesprek.
‘Wat heb ik gedaan!!! Zo stom!’

Door de oortjes kwam het geluid niet uit de computer en heeft mijn dictafoon niks opgenomen. Hoe ga ik hier nu een mooi verhaal van maken, ik heb alleen maar een paar notities. Een gevoel van schaamte dreigt me te overspoelen en ik herken het meteen. Een naar gevoel. Een uur lang heb ik gesproken met twee experts op onder andere de gebieden van Vergeving en Verbindend Communiceren. Over je laten leiden door liefde in plaats van angst. Ik zucht diep. Ik kies ervoor om er het beste van te maken en te vertrouwen op mijn geheugen die de kern zal hebben opgeslagen. Dan maar geen citaten. Het nare gevoel zakt wat weg. Opluchting. Dat voelt beter. Wat fijn dat ik me bewust ben van de keus die ik heb, besef ik me. Ik begin meteen aan het uitwerken.

Bron van veel ellende
Angst, schuld en schaamte vormen de bron van veel ellende. Het zijn emoties die ons zelfbeeld zodanig kunnen beïnvloeden dat we ons minder vrij, vrolijk en energiek voelen. Ze kunnen ons zelfs letterlijk ziek maken.
Het is de ‘onheilige 3-eenheid’ van wat er zich in ons hoofd afspeelt. Gedachtes. Onze gedachtes die deze grootheden telkens weer voeden. ’Zie je wel.’. ‘Wat stom van mezelf.’ ’Ik heb het weer verknald.’ ’Wat zullen ze wel niet denken.’
Het zijn de verhalen die we over onszelf vertellen, soms getriggered door gebeurtenissen of ervaringen met anderen. Conditioneringen vanuit onze kindheid. Herinneringen aan onze ouders.
Begrijpen is niet nodig
Om je te bevrijden van angst, schuld en schaamte is het niet nodig om ze te begrijpen. Je hoeft ze niet te analyseren en het is ook niet belangrijk te weten wat of wie ze getriggered heeft. Het verleden is wat het is. Het verleden kun je niet veranderen. Het is prima als het duidelijk voor je is waar ze vandaan komen, maar om je van ze te kunnen bevrijden is dat niet nodig. Dat is een beslissing, een keuze uit liefde voor jezelf.

In plaats van begrijpen en analyseren gaat het juist om bewustzijn. Je bewust worden van de gedachtes die je hebt. Die gedachtes, hoe negatief ze ook zijn, brengen je namelijk iets heel positiefs! Ze geven je inzicht in de diepe onvervulde kernbehoeften die geraakt zijn. Of met andere woorden; je gedachtes geven je inzicht in wat het is waar jij ten diepste naar verlangt en wat je nodig hebt!
Liefde in plaats van angst
Dat is waar dag één in de tweedaagse over gaat; inzicht in de diepe onvervulde kernbehoeften en uitzicht in bevrijdende strategieën die je leven verrijken. Als je weet wat je nodig hebt (herkennen en erkennen), dan kun je daar naar handelen (strategieën). Dan kun je ervoor kiezen om niet datgene te doen waardoor je nog verder in de put raakt (je laten leiden door angst / gedachtes), maar juist om datgene te doen waarmee je invulling geeft aan jouw diepste verlangen (je laten leiden vanuit liefde voor jezelf). Het verleden speelt helemaal geen rol meer!
Jij hebt de keus, nu vandaag, om te handelen vanuit angst (je gedachtes) of vanuit liefde (wie je ten diepste bent).
Vergeving als sleutel om jezelf te kunnen zijn
Vergeving is een of misschien wel het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven. Het is een innerlijk proces waar je niemand voor nodig hebt. Je gaat niet ‘iemand vergeven’.
Vergeving is de bereidheid om het verleden (zojuist, gisteren, vroeger) te laten zijn voor wat het is. Vergeving is de bereidheid om te zijn wie je ten diepste bent. Uit liefde.
Jezelf te kunnen zijn, bevrijd van angst, schuld en schaamte.
Willem Glaudemans begeleidt je in dit vergevingsproces. Een ogenschijnlijk eenvoudig proces, dat je daarna ook prima zelf kunt doen.
Deze twee dagen en dit proces van vergeving kunnen je kijk op jezelf en op de wereld veranderen!
Twee dagen vol verbinding, humor en ontroering.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email